Als het gaat om de positie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender medewerkers op de werkvloer, denken veel mensen dat het in Nederland wel snor zit. Toch laat de praktijk anders zien. Nederlanders tolereren over het algemeen mensen met een andere seksuele voorkeur, maar hebben er vaak toch moeite mee als die andere voorkeur zichtbaar is, aldus onderzoek.
Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen voelen zich vaak onprettig behandeld op de werkvloer vanwege hun seksuele voorkeur. Collega’s maken opmerkingen of ‘grapjes’ die verwijzen naar hun geaardheid. Mede daarom komt lang niet iedereen op het werk uit de kast. Zo’n 30 procent houdt hun seksuele geaardheid of identiteit verborgen voor collega’s, omdat ze vervelende opmerkingen of pesterijen vrezen. Niet vreemd dat onder homoseksuele en lesbische medewerkers 21 procent last heeft van een burn-out, en onder biseksuele medewerkers 22 procent – dat is aanzienlijk hoger dan onder heteromedewerkers (12 procent).
Of iemand hetero, homo, lesbisch of biseksueel is, mag geen reden zijn voor een andere behandeling op de werkvloer. Maar hoe je correct omgaat met deze collega’s, blijkt in veel bedrijven niet of nauwelijks onderwerp van gesprek.
Voorbeelden van discriminatie op grond van seksuele gerichtheid
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk of door organisaties. Voorbeelden van zaken waarbij mensen zijn achtergesteld op basis van seksuele voorkeur zijn:
- Een bloedbank die een man permanent uitsluit van bloeddonorschap omdat hij seksuele contacten heeft (gehad) met mannen
- Een werkgever geeft een lesbisch paar geen verlof voor hun huwelijk
- Een sollicitant wordt afgewezen en krijgt de opmerking mee: ‘Je kunt gewoon zien dat je homo bent, niet overdreven, maar je ziet het wel’
- Een strandtent hanteert voor feesten die zij organiseert de huisregel ‘heren verplicht met dames’
- Een homostel wordt niet toegelaten op de camping omdat het een familiecamping is
Nuttige links voor meer informatie:
https://www.mensenrechten.nl/nl/discriminatie-uitgelegd
https://www.discriminatie.nl/#/over-discriminatie/discriminatiegronden
https://diversiteitinbedrijf.nl/kennisplatform/lhbti/
https://mensenrechten.nl/nl/publicatie/5b46fd12748c2212a54518f8