Wat mag een werkgever verwachten?

Wat mag een werkgever verwachten?

Beginnen bij een nieuwe werkgever is altijd spannend. Als je stage loopt voor je school of studie, en je krijgt ineens een stage-opdracht met meerdere collega’s die wat van je vragen, kan dit erg overweldigend zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat de verwachtingen zijn van je leidinggevende(n). Ieder bedrijf heeft een andere cultuur met een eigen manier van werken: een unieke manier waarop collega’s met elkaar omgaan. Het verschilt vaak van bedrijf tot bedrijf hoe men de medewerkers behandelt en beoordeelt. Echter zijn er een aantal kenmerken van medewerkers die voor iedere werkgever prettig zijn. Indien je ergens nieuw bent, of je weet niet zo goed hoe je jezelf wegwijs moet maken, maar ook als je conflicten hebt met collega’s helpt het wellicht om onderstaande punten te bekijken. Welke punten zijn vanzelfsprekend voor jou en welke aspecten vind je moeilijk?

1. Beloftes nakomen
Betrouwbaarheid is in vrijwel alle functies heel belangrijk. Wat een werknemer belooft, moet hij nakomen. Als dat niet gebeurt, dan is de kans groot dat hij of zij herinnerd moet worden aan zijn taken en gecontroleerd wordt op of hij of zij het werk wel heeft voltooid.

  • Tijdens de sollicitatie- en proefperiode let je als werkgever extra goed op punctualiteit en realistische beloftes. De relatie is immers nog niet zo hecht, en het vertrouwen moet groeien.
  • Hoe minder vertrouwen er is, des te meer het opvalt als afspraken niet worden nagekomen. Als werkgever mag je excuses en smoesjes altijd bijhouden en/of noteren.

2. Luisteren naar collega’s
Een goede werknemer probeert zich in te leven in zijn of haar collega’s. Dat betekent onder meer dat diegene goed kan luisteren wanneer nodig en zowel mondeling als schriftelijk zijn of haar punt kan maken. Dat is belangrijk, omdat de kans op conflicten in je bedrijf minder groot is als werknemers op de juiste manier communiceren. Zo moet iemand het openlijk kunnen benoemen als er fouten gemaakt (gaan) worden of als een situatie zich voordoet waardoor de motivatie en productiviteit afnemen.

3. Fijn in de omgang
Omgangsvormen maken een wereld van verschil. Dan gaat het om een prettige houding naar anderen, bijvoorbeeld door het groeten van collega’s en het tonen van oprechte interesse. Het schudden van handen is daarvoor overigens niet essentieel. Daarnaast laat iemand met goede omgangsvormen het niet na om mensen te bedanken waar dat op zijn plaats is.

  • Bij de werving en selectie mag je als werkgever in de gaten houden of, en op welke manier, de sollicitant collega’s begroet.

4. Interesse tonen
Enthousiasme slaat makkelijk over op anderen. Een werknemer die zijn werk met bevlogenheid doet, zorgt voor een positieve sfeer op de werkvloer. De kans is groot dat zijn collega’s hierdoor geïnspireerd raken. Een werknemer met een enthousiaste houding is dan ook een aanwinst voor je bedrijf. Let wel: enthousiasme hoeft niet altijd groots getoond te worden. Als iemand oprecht geïnteresseerd is en op de achtergrond een helpende hand biedt, getuigt dit ook zeker van enthousiasme.

5. Goed in samenwerken
Samenwerking is de sleutel tot succes. Als een werknemer van tijd tot tijd klaarstaat om anderen te helpen, heb je te maken met een waardevolle arbeidskracht. Hij gaat dan niet alleen voor zijn eigen succes, maar helpt daarnaast het hele bedrijf vooruit door collega’s een helpende hand te bieden.

  • Als werkgever kan je dit toetsen door bijvoorbeeld een praktische opdracht onderdeel te zijn van je sollicitatieprocedure. Laat sollicitanten een probleem oplossen in teamverband. Bij een zelfstandige functie is dit minder relevant.
  • Het evalueren van de samenwerking ligt uiteindelijk bij de werkgever. Over de individuele rol binnen een team, en de knelpunten die ontstaan, kun je wel in gesprek gaan. Dit helpt om eventuele misverstanden weg te nemen.

6. Voor jezelf opkomen met respect
Het is niet altijd eenvoudig om te zeggen waar het op staat. Als werkgever heb je uiteindelijk veel aan een werknemer die dat doet. Als belangrijke dingen namelijk niet worden uitgesproken, blijven die onder de oppervlakte spelen en kunnen ze uitgroeien tot grotere problemen. Dit dient echter wel met respect te gebeuren. Grof taalgebruik en/of beledigingen zijn niet de bedoeling.

7. Hard werken komt niet als een verrassing
Voor goede resultaten moet je vaak hard werken. Dat vraagt om werknemers die weten van aanpakken. Zij starten zonder moeite aan een nieuwe taak en hoeven niet constant orders te krijgen. En in plaats van af te dwalen of stil te staan, kiezen ze ervoor om de belangrijkste zaken in een korte tijd af te vinken.

  • Iemand heeft tijd nodig om in het juiste ritme te komen. Vooral bij een stage of eerste werkplek. Echter: indien er door de werkgever is geprobeerd in gesprek te gaan en er herhaaldelijk niets wordt gedaan met de feedback, wordt het lastiger om er uit te halen wat er in zit

8. Niet bang om nieuwe dingen te doen
Een goede stagiair of werknemer denkt aan het belang van het bedrijf, en heeft de ambitie om het bedrijf vooruit te helpen. Hij of zij is bereid om verantwoorde risico’s te nemen. Ook al betaalt dit zich niet direct uit. Een werkgever kan het erg waarderen als een werknemer flexibel inzetbaar is.

9. Lerend van fouten
Iedere werknemer maakt wel eens fouten. Toch wil je een bedrijfsongeval voorkomen. Goede werknemers zoeken uit zichzelf naar de oorzaak van fouten en trekken hier lessen uit. Doordat zij leren van fouten, zijn zij in staat om je bedrijf in kleine stapjes te verbeteren.

10. Veranderingen horen erbij
In een bedrijf doen zich de nodige veranderingen voor. Het is voor een werkgever logisch dat de inhoud van het werk regelmatig verandert. Taken en verantwoordelijkheden kunnen dan ook verschuiven. Het is echter belangrijk om de werknemers hier in mee te nemen. Werknemers die bestand zijn tegen veranderingen, weten zich aan te passen aan verschillende omstandigheden en zijn beter inzetbaar.